Sport met een knipoog

In de jaren 70 werd de bakfiets herontdekt voor sport, spanning en plezier. Wat was er nu zo leuk aan om met zo'n zwaar ding rond te kachelen? Bakfietsen is gewoon loodzwaar! Zeker om dat ding op gang te brengen. En als het dan ook nog om snelheid gaat, het is nou eenmaal een wedstrijd, is het helemaal afzien! Misschien ontwikkel je een krachtsexplosie na het startschot omdat je de eerste wilt zijn. Nou, de anderen willen dat ook!
Het is de kunst om voor te blijven. Overeind te blijven, want het sturen is een vak op zich. Maar het is ook een kunst om op tijd te wisselen, al rijdende wel te verstaan. Als je de driewieler goed aan het rollen had kon de snelheid wel oplopen tot 25 á 35 km per uur! De kuiten en bovenbenen gingen opspelen en de ademhaling ging wel zo snel dat je er echt af moest. Het was dan aan de volgende rijder om zich "helemaal leeg" te fietsen.
Het spel werd ook bepaald door de bochten en het al of niet oplopen van de weg. Na iedere bocht moest je er een schepje bovenop doen. En als de weg opliep, nog iets meer. Zo leek het wel eens dat je stil kwam te staan, zeker als je ook nog eens tegenwind had. Als je dan achter een voorligger kon kruipen, dan was dat erg plezierig. Vooral als er nog een kans kwam deze voorligger voorbij te schieten na een bocht of tijdens het wisselen.

Sommige rijders hadden speciale technieken ontwikkeld om zich in de bochten overeind te houden. Dit varieerde van aan de binnenkant half naast de bakfiets hangen tot in bochten meekantelende wielen. Hoe kon je de fiets stabieler maken? Dit was weer denk- en kluswerk, zodat je tussen de wedstrijden door toch nog met het bakfietsen bezig was. Of het werd naar de winter verschoven. Als dan 's winters de fiets verbouwd werd, kon er in het voorjaar weer vol enthousiasme worden begonnen aan de competitie! Het enthousiasme was zodanig, dat sommige rijders zelfs hun vakantie aanpasten om toch maar zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen rijden!

Om het spel in een paar woorden te omschrijven, kom je bij Henk Eelderink terecht die zei: "Bakfietsen is een sport met een knipoog."