Vooraf

Op deze pagina's vindt u de concepttekst voor een boek over de opkomst en de ondergang van de bakfietsenraces in de Achterhoek, geschreven door Ben Haggeman en Herbert Reimes.
De teksten en pagina indeling moeten nog worden aangepast en de site moet nog worden uitgebreid met foto's.

Ontdek hoe de bakfiets aan het rollen kwam. Hoe het eigenlijk begon. Wie er met ideeën voor een bakfietsenrace rondliepen, en wie er voor het eerst het wedstrijdbakfietsen "aan de jeugd" bracht.
Iedere generatie heeft zijn eigen kenmerken en nieuwe dingen die specifiek bij die generatie horen. Zo werd het bakfietsen bij de jeugd in Zelhem een stukje van hun specifieke kenmerk. Het was iets anders. Een manier om zich te onderscheiden. Een uitdaging.

De bakfiets had zijn nut allang bewezen als vervoermiddel. Aan inhoud had je wel 2 á 3 m2 tot je beschikking, En aan gewicht kon je er tot wel 200 kg op transporteren. Tel hierbij het gewicht van de bakfiets (80 tot 130 kg) en het eigen gewicht van de bestuurder, dan kom je al snel aan 400 kg of meer. Je kunt begrijpen dat zo'n transport per bakfiets zwaar is, vooral het op gang brengen, en een grote bakfiets, of grote bagage trapt natuurlijk zwaar bij tegenwind. Toch werd en wordt de bakfiets nog gebruikt als transportmiddel, o.a. op fabrieksterreinen, en in steden.